Diety i gotowanie, Książki, Nowości, Poradniki

Gotowanie na raty, czyli patent dla zabieganych

Gotowanie na raty, czyli patent dla zabieganych

Gotowanie na raty, czyli patent dla zabieganych

Ten poradnik pomoże wszystkim zabieganym i zapracowanym. Tym, którzy wiecznie narzekają, że brak im czasu, by przygotowywać w domu codzienne obiady czy kolacje dla rodziny. Okazuje się, że są łatwe sposoby, żeby sobie z tym poradzić. Zebrały je Anne Loiseau i Delphine Amar-Constantini w książce Kuchnia dla zabieganych. Dania przygotowane w weekend na cały tydzień to praktyczne rady i atrakcyjne przepisy pozwolą nam codziennie jeść posiłki nie tylko smaczne, ale także dość wyszukane, których przyrządzenie wcale nie będzie wymagać dużo czasu.

Weekendowe duże zakupy

Praktycznym patentem podanym przez autorki jest wcześniejsze zaplanowanie posiłków i odpowiednia organizacja pracy. Wystarczy jeden wolny dzień, by wszystko zaplanować, kupić, przygotować i mieć przez cały tydzień spokojne wieczory z pysznym posiłkiem, który przyrządzimy błyskawicznie. Autorki książki „Kuchnia dla zabieganych” podpowiadają, w jaki sposób wszystko zaplanować tak, by później oszczędzić sobie pracy. Raz w tygodniu idziemy po prostu na duże zakupy, kupując żywność, która dobrze znosi dłuższe przechowywanie (w książce znajdziemy szczegółową listę). Następnie z zakupionych rzeczy przygotowujemy obiadowe „półprodukty”, które mogą czekać w lodówce nawet przez kilka dni. W książce mamy precyzyjne informacje, jakiemu jedzeniu to nie zaszkodzi, a czasem nawet wzbogaci smak. Będą to różnego rodzaju sosy, pasty, farsze, oprawione i zamarynowane mięso czy warzywa, a nawet składniki ciast. Pozwolą one potem wyczarować w kuchni szybkie i smaczne dania, na które oczywiście autorki podają przepisy, stanowiące główną część poradnika.

Kuchnia dla zabieganych

Wykwintna kolacja „na szybko”

Tarta z kurczakiem, warzywne placki z owczym serem, potrawka z cielęciny, sałatka tabboule z komosą ryżową, bakłażany z parmezanem – przepisy na te i kilkadziesiąt innych dań znajdziemy w książce. Wszystkie zostały dobrane tak, by można je było przyrządzić błyskawicznie, w kilka czy kilkanaście minut. Każdy przepis w książce „Kuchnia dla zabieganych” jest zaopatrzony w precyzyjne informacje, ile czasu nam wszystko zajmie oraz jak długo składniki dania mogą wcześniej leżeć w lodówce. Co ważne, wskazówki z przepisów są bardzo dokładne, więc nawet kiepski kucharz znakomicie sobie poradzi. Oprócz tego na końcu książki znajdziemy propozycje menu na każdy dzień tygodnia, co jest kolejnym ułatwieniem dla wszystkich, którzy mimo braku czasu chcieliby gotować w domu. Warto, by zajrzeli do tego poradnika, bo znajdą tam:

  • pomysłowe metody szybkiego gotowania na zapas,
  • praktyczne rady dla domowych gospodarstw, w których równie ważne jak gotowanie jest przechowywanie, odgrzewanie, modyfikowanie dań czy wykorzystywanie resztek,
  • pomysły na zdrową i tanią kuchnię, w której nie wyrzuca się jedzenia,
  • dużą liczbę przepisów na niebanalne i smaczne, a zarazem proste potrawy, które pozwolą na przygotowanie atrakcyjnej kolacji bez wysiadywania w kuchni.